Naufragiatul în Pacific Jose Salvador Alvarenga a fost autorizat de către medici să părăsească luni seara Insulele Marshall și să se întoarcă în țara sa natală, El Salvador, a anunțat o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.
Pescarul, care a spus că a plutit în derivă timp de 13 luni, la bordul unei ambarcațiuni de pescuit de mici dimensiuni, după care a fost găsit pe Insulele Marshall în urmă cu aproximativ 12 zile, urmează să se îmbarce la bordul unui avion către Hawaii (Statele Unite), de unde va călători către El Salvador și familia sa, care îl considera mort de mult timp.
Autoritățile au împiedicat presa să îl contacteze, bărbatul fiind epuizat de aventura sa. Imediat după ce a fost găsit de către locuitori pe atolul izolat Ebon, el a oferit o serie de interviuri reprezentanților presei străine, fascinată de „epopeea” sa, care provoacă, totuși, unele îndoieli în cadrul comunității științifice.
Medicii, care i-au interzis inițial pescarului în vârstă de 37 de ani să ia avionul, din cauza unei dezhidratări acute, i-au dat undă verde să plece, a anunțat o sursă apropiată dosarului.
De când a fost transferat în capitala Insulelor Marshall, Majuro, Jose Salvador Alvarenga a fost spitalizat în mai multe rânduri, din cauza dezhidratării, dar și unor probleme legate de regimul alimentar din ultimele luni.
Bărbatul a spus că a plutit în derivă aproximativ 12.500 de kilometri, în urma unei pene a motorului micii ambarcațiuni, și că a supraviețuit hrănindu-se cu carne crudă de pește și bându-și urina sau sânge de țestoasă. Însoțitorul său a decedat.
Într-o formă fizică relativ bună atunci când a fost găsit, pescarul are de câteva zile articulațiile umflate și prezintă dureri violente la nivelul spatelui și o stare de letargie.
Franklyn House, un medic american pensionar care activează în cadrul unui ONG pe Insulele Marshall, a stat de vorbă în mai multe rânduri cu pescarul, în ultimele zile, și apreciază că acesta suferă de sindromul de stras posttraumatic, din cauza schimbării comportamentului.
José Salvador Alvarenga trăia ilegal în Mexic înainte de această aventură.
Povestea pescarului a provocat comentarii ale unor specialiști care se îndoiesc de o supraviețuire într-un mediu extrem și care consideră improbabil – dar nu imposibil – să scapi teafăr dintr-un asemenea periplu pe mare, fără apă potabilă și medicamente.